Chai schilder Workshops

Chai betekend Leven of de levende.

Een Chai wordt vaak als hangertje gedragen aan een kettinkje of als bedeltje in een(meestal Joodse) wieg gehangen. Een Chai bestaat uit 2 Hebreeuwse letters te weten: de chet en de jot. De letters zijn ook tevens cijfers is de Hebreeuwse taal . De chet heeft een getalswaarde van 8 de jot heeft de getalswaarde van 10.
Samen vormen zij het getal 18.

 

Het getal 18 symboliseert leven.

Een Chai is zo’n mooi symbool om te geven of te ontvangen. Je kunt het geven aan een zieke in het ziekenhuis als teken van hoop op het herstel. Je kunt het geven om iets te vieren, zoals een huwelijk of als iemand een mijlpaal in zijn of haar leven bereikt heeft. Bovendien is het een middel, om op een mooie manier met elkaar in contact te komen en elkaar dit toe te wensen.

Naast een viering van Leven, wil ik hier ook stil staan bij de velen levens die we gedenken op 4 Mei. We noemen het doden herdenking, maar zijn het eigenlijk niet de levens die we gedenken?
We zouden alleen al een enorm signaal kunnen laten uitgaan door op 4 Mei en 5 Mei een Chai in ons raamkozijn te plaatsen, als teken van respect en herdenken.
Op 5 Mei herdenken we onze vrijheid, maar hoevelen herdenken werkelijk vrijheid?
Hoe velen herdenken er ook, dat die vrijheid ook de zekerheid bracht van het meest hart verscheurende ondenkbare ….Zo veel levens die vermoord werden.

Dus naast een mooi geschenk om te geven, om op te hangen en neer te zetten, zou je met de aanschaf van een Chai, tevens een gebaar kunnen laten uitgaan op een Nationale gedenkdagen zoals 4 en 5 Mei. Daarvoor hoef je niet Joods te zijn, of een Israëliër, je hoeft zelfs niet Pro Israel te zijn! Je hoeft jezelf alleen maar uit te durven spreken vóór het leven.

“Le Chaim” is een term die velen als toast zullen kennen, je gebruikt het als je het glas heft op elkaar. De Amsterdamse term :”daar ga je “ is hier direct van af geleid.

Kies een Chai uit, die bij jou past!

Je kunt ook contact met me opnemen, om een Chai te bestellen in de kleuren die jij nodig hebt in jouw interieur …of in dat van een ander.

Kijk gerust rond op mijn site, en laat je inspireren.

Le Chaim !